dinsdag 29 september 2015

Houtverbindingen uittesten

Deze morgen hebben we voor het eerst uitgetest welke houtverbindingen er allemaal mogelijk zijn om te maken met de multitool.

Een eerste mogelijkheid is met gewone tanden:



Hieruit konden we al besluiten dat de multitool ideaal is om mooie rechte vlakken te maken. Het enige dat bij dit prototype verkeerd was, was de nauwkeurigheid. Dit ligt echter niet aan de multitool. Als we deze dus kunnen vastmaken op onze zelf te maken tool, zodanig dat deze nauwkeurig in te stellen is, mag dit dus geen probleem geven.

Hierna hebben we ook geprobeerd of het mogelijk is om een gleuf te maken met deze multitool. De gleuf is een heel stuk breder dan normaal gezien de bedoeling, maar dit is omdat we vandaag geen smaller mesje meehadden om op de multitool te plaatsen. Het is dus ook mogelijk om een gewone gleuf te maken (die dus veel dunner is).




Ook bij dit prototype zal nauwkeurigheid een grote rol spelen. Dit principe vinden we persoonlijk iets minder ideaal aangezien deze nog kan verschuiven in horizontale richting. Lijm is dus van cruciaal belang voor deze houtverbinding.

Ook een vierkant is makkelijk uit een stuk hout te zagen zodat dit gebruikt kan worden om 2 platen aan elkaar vast te maken. Dan zagen we gewoon zo'n vierkant uit beide planken en klemmen we een balkje in beide planken. 





Ook dit principe is makkelijk te verwezenlijken met de multitool. 

Als laatste hebben we ook nog de zwaluwstaartverbinding uitgeprobeerd.




Hierbij hebben we echter het probleem ondervonden dat dit voor de ene plaat nogal moeilijk zal zijn om bij onze zelfgemaakte tool de hoek in te stellen voor dit stuk te kunnen maken. Toch houden we deze optie voorlopig ook nog open aangezien het moeilijk is, maar niet onmogelijk. 

Besluit van vandaag:
Er zijn vele soorten houtverbindingen die gemaakt kunnen maken met de multitool. Het enige dat tot nu toe niet mogelijk blijkt te zijn zijn rondingen, boringen, ... We zullen echter nog verder onderzoek doen naar enkele andere (originelere) houtverbindingen.

De moeilijkheid die wij hebben door gekozen hebben voor de multitool is dat we de nauwkeurigheid zeer fijn zullen moeten kunnen instellen. Een ander probleem kan zijn dat dit handgereedschap enorm grote trillingen veroorzaakt. Deze trillingen mogen geen nadelen geven aan de tool die wij maken. Met het model dat we vandaag gebruikt hebben, hadden we dan ook nog het probleem dat de batterij na een dik uurtje plat was (na het maken van ongeveer 4 verbindingen), wat natuurlijk niet lang genoeg is. Hierdoor hebben we dan ook beslist dat we zullen werken met een multitool die aan een stopcontact wordt aangesloten. 

Ook werd vandaag beslist dat we als houttype met multiplex zullen werken. Deze heeft namelijk als voordeel dat het steviger is dan mdf-platen. Ook oogt dit beter naar afwerking toe. Multiplex heeft ook als voordeel dat we kunnen kiezen voor een soort die waterproof is, waardoor we ook kunnen opteren voor een meubelstuk voor in de tuin.

Het handgereedschap werd ook getest op veiligheid. De multitool staat er namelijk bekend voor dat als je het aanraakt terwijl het aanstaat, je je er niet aan kan verwonden. En inderdaad, je kan gewoon het mes aanraken. Natuurlijk mag je ondertussen niet veel druk zetten met het toestel of je zou wel door je vinger zagen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten